Chleb żytni 100%
1. Rozpuszczamy 1/2 dawki Zakwasu Piekarskiego Bio w 2/3 ilości wody plus 1/2 porcji mąki żytniej razowej plus 1/10 (szczypta) dawki drożdży. Bez dodatku soli !!!
2. Intensywnie mieszamy w naczyniu lub mikserze ok. 5 minut, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.
3. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (1/2 zakwasu, 1/3 wody, 1/2 mąki żytniej, 9/10 drożdży i sól). Następnie postępujemy według dlaszych zaleceń dla wypieku chleba domowego
Receptura:
0,5 kg mąka żytnia 720
0,5 kg mąka razowa 200
~ 40-50 g Zawas Piekarski Bio
40 g drożdże
22 g sól
700 ml woda
Wypiek chleba domowego z kminkiem (3 bochenki po 350 g)
-Mąka pszenna chlebowa 500 g
-Mąka żytnia razowa 100 g
-Mąka żytnia chlebowa 720 80 g
-Zakwas Piekarski Bio ok. 20 g
-Sól 15 g
-Drożdże świeże ok. 20 g
- Kminek 10 g
-Woda o temp. 26oC 450 ml
Receptura na wypiek chleba pszenno-żytniego
ze śliwkami i słonecznikiem (2 bochenki po ok. 450 g)
-Mąka pszenna chlebowa 400 g
-Mąka żytnia chlebowa 720 140 g
-Zakwas Piekarski Bio ok. 16 g
-Drożdże świeże ok. 16 g
-Sól 12 g
-Śliwka kalifornijska 50 g
-Słonecznik 45 g
-Woda o temp. 26oC 350 ml
Receptura na wypiek chleba żytniego z sezamem,
siemieniem lnu i słonecznikiem (2 bochenki po ok. 550 g)
-Mąka żytnia jasna 310 g
-Mąka żytnia razowa 300 g
-Zakwas Piekarski Bio ok. 30 g
-Drożdże świeże ok. 25 g
-Sól 15 g
-Słonecznik 50 g
-Siemię lnu 30 g
-Sezam 20 g
-Woda o temp. 26oC 475 ml
Receptura na wypiek Makrowitów
w domowym piekarniku
(3 bochenki po ok. 485 g lub 4 bochenki po ok. 365 g lub 5 bochenków po 300 g)
Wykaz składników:
-Mieszanka Makrowit Orawski, Rodzinny, Orkiszowy 1,00 kg
-Drożdże ok. 30 g
-Zakwas Piekarski Bio ok. 30 g
-Woda : dla Orawskiego 580 ml
dla Rodzinnego i Orkiszowego 600 ml
-Mieszanie: ręczne ok. 10 minut; mikserem 4/4 wolne/średnie
-Leżakowanie: 20 min
-Kęsy: 330 g /415 g /550 g
-Fermentacja: ok. 40-60 min
-Pieczenie: temp. 210 oC ok. 30/40/50 min zależnie od gramatury
Foto: Przykładowe chleby wypieczone w automacie do pieczenia chleba.
-